10η Συνάντηση Το Μικρασιατικό Εδεσματολόγιο

Χαρακτηριστικά στοιχεία της Μικρασιάτικης κουζίνας που διασώθηκε δια μέσου της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε κόρη ήταν οι γεύσεις που αναδύονται από φρέσκα και ποιοτικά υλικά δίχως πολύπλοκες σάλτσες εμπλουτισμένα με καρυκεύματα σε ισορροπημένες δόσεις. Περιείχε μεγάλη ποικιλία ορεκτικών με βάση το ψάρι, τα αλίπαστα, όπως η πολίτικη λακέρδα, ο τσίρος, ο λικουρίνος, τα εντόσθια. Τα λαδερά γεμιστά -μύδια, σκουμπριά, λαχανόφυλλα, αμπελόφυλλα, μελιτζάνες κλπ- γεμισμένα με ρύζι, ελαιόλαδο και καρυκεύματα αποτελούσαν δείγμα επιδεξιότητας της Πολίτισσας νοικοκυράς στα γιορτινά τραπέζια  Τα μαγειρευτά φαγητά με κρέας, λαχανικά εποχής, αυγολέμονο, διάφορα γεμιστά με κιμά, ποικιλία λαδερών λαχανικών, όσπρια και σαλάτες, αποτελούσαν το σύνηθες εδεσματολόγιο.

Όσον αφορά στα γιορτινά κεράσματα, τα «τραταμέντα» του πολίτικου σπιτιού, την πρώτη θέση είχε το «άσπρο» γλυκό, η γνωστή βανίλια, εμπλουτισμένη με τοπικά υλικά όπως καϊμάκι, φρούτα εποχής, άνθη ακακίας, γαζίας κ.ά. Ήταν το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου μέχρι και σήμερα, μια συνήθεια άγνωστη στις άλλες εθνότητες της Πόλης και στους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.  Ανάμεσα στα καθημερινά σπιτικά γλυκίσματα ήταν και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και τα γαλακτερά γλυκά, το ρυζόγαλο, το μαλέμπι με ροδόνερο και το ταουκ-γκιοσού (κρέμα με ίνες από στήθος κοτόπουλου).

Επιλέξαμε 15 Συνταγές Γλυκών και 15 Συνταγές Φαγητών και φτιάξαμε 2 έντυπα που αναρτήθηκσν στο διαδίκτυο. Πατάντας πάνω στις εικόνες παρακάτω, μπορείτε να τις δείτε και εσείς:
http://issuu.com/mikraasia/docs/___________________________________
 http://issuu.com/mikraasia/docs/15_________________________________